Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Φυγοστρατία και κοινωνικές επιπτώσεις

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και Βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού κατέθεσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση στην Επιτροπή Άμυνας της βουλής για το θέμα της φυγοστρατίας:

«Το ζήτημα της φυγοστρατίας με ανησυχεί και με προβληματίζει όλο και εντονότερα αφού οι επιπτώσεις τόσο πάνω στη συνοχή και στην ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς όσο και γενικότερα πάνω στην κοινωνία είναι τεράστιες και επικίνδυνες. Σε συνέχεια των προφορικών μου τοποθετήσεων που έγιναν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας αλλά και της γραπτής μου παρέμβασης στην Ολομέλεια της Βουλής, καταθέτω και δημόσια τις απόψεις μου αναφορικά με το ζήτημα τις φυγοστρατίας και των κοινωνικών επιπτώσεων του προβλήματος.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα πηγάζει πρωτίστως μέσα από τον λαϊκισμό που επιχειρούν οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ερίζουν για το εάν η διάρκεια της θητείας θα είναι δεκατέσσερις, δεκαεννιά ή εικοσιτέσσερις μήνες κ.ο.κ. Αυτές οι προσεγγίσεις στέλνουν λανθασμένα μηνύματα προς τους νέους οι οποίοι δεν βλέπουν και δεν αντιλαμβάνονται κάποιον σοβαρό λόγο να υπηρετήσουν στον στρατό. Δικαίως, αφού τα ίδια τα πολιτικά κόμματα δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα του ζητήματος.

Μία άλλη παράμετρος είναι ο τρόπος λειτουργίας, η στελέχωση και οι διαδικασίες αξιολόγησης των ιατρικών συμβουλίων. Σαφώς, θα πρέπει να επιλυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ ιδιωτών ιατρών και στρατιωτικού ιατροσυμβουλίου με την ύπαρξη λεπτομερών κριτηρίων αξιολόγησης. Πέραν τούτου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της κοινωνικής εργασίας.

Πιστεύω ότι θα ήταν ορθότερο, και με δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα απέτυχε το σύστημα της κοινωνικής εργασίας ως αντισταθμιστικό μέτρο απαλλαγής, προτείνω όπως συζητηθεί το θέμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ξένες γλώσσες κτλ.

Το πρόβλημα της φυγοστρατίας δεν παρουσιάζεται μόνο στους νεοεισερχομένους και στους νεοκατατασσόμενους αλλά και στους εφέδρους, θα ήταν βοηθητικό για την Βουλή εάν το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας μας έστελλε τα ακριβή ποσοστά των εφέδρων που προσέρχονται – συγκριτικά τα τελευταία χρόνια – και τους λόγους για τους οποίους δεν παρουσιάζονται όταν καλούνται. Διότι ο έφεδρος τι είναι; Είναι ο γονιός του στρατιώτη.



Εάν ο ίδιος δεν πηγαίνει να υπηρετήσει πώς θα πείσει το παιδί του για την χρησιμότητα της υπηρεσίας για την πατρίδα; Οτιδήποτε και να κάνουμε η ιστορία απέδειξε ότι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και αν ο στόχος ο πολιτικός δεν υιοθετείται από την κοινωνία, τότε τίποτε δεν γίνεται.

Οι Γάλλοι είχαν την καλύτερη, στην ιστορία της πολεμικής πορείας των κρατών, «Γραμμή Μαζινό». Και κατέρρευσε γιατί; Γιατί όταν κλήθηκαν να την υπερασπιστούν οι Γάλλοι εξέφρασαν το περιβόητο pour quoi. Το περιβόητο γιατί. Λοιπόν η κοινωνία μας είναι σε αυτή τη φάση, Διερωτάται το Γιατί.

Άρα χρειαζόμαστε άμεσα μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής και κατά την άποψή μου το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Θα πρέπει να θέσουμε λοιπόν ξεκάθαρα τον στόχο και τους άξονες της υλοποίησής του.» καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Κουτσού.