Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Για το ζήτημα της Μαρφίν Λαϊκής

Έντονη ανησυχία για την απόφαση της Μαρφίν Εγνατίας να απορροφήσει την Μαρφίν Λαϊκή και να μεταφέρει την έδρα της τράπεζας από την Λευκωσία στην Αθήνα, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού.

«Η εντύπωση που δημιουργείται για την κυπριακή οικονομία, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, με μια ιστορία πέραν του ενός αιώνος, εγκαταλείπει την Κύπρο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ειδικά όταν υποτίθεται καταβάλλονται προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων, είναι ιδιαίτερα αρνητική», είπε ο κ. Κουτσού και τόνισε:
«Με την μεταφορά της έδρας της Μαρφίν Λαϊκής στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κυπριακής Δημοκρατίας χάνουν την θεσμική δυνατότητα παρακολούθησης της κεφαλαιουχικής βάσης, του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των επενδυτικών χειρισμών της τράπεζας. Δηλαδή, μπορεί να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για το μέλλον της τράπεζας, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να πράξει οτιδήποτε. »
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος επέκρινε την κυβέρνηση για ένοχη σιωπή και απραξία.
«Έχουν περάσει τρία εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση της απόφασης και η κυβέρνηση είτε ψάχνει να βρει ποιος είναι ο αρμόδιος να σχολιάσει, είτε προσποιείται ότι ψάχνει. Η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει εκ των προτέρων τις προθέσεις της Μαρφίν Εγνατίας και να διαβουλευθεί με αυτή, στην κατεύθυνση της αποτροπής της μεταφοράς της έδρας της Μαρφίν Λαϊκής από την Κύπρο», κατέληξε ο Νίκος Κουτσού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

stelios

1. Δεν εκατάλαβα ποττέ αυτό το κόλλημα με την ιστορία. Τι πα να πει έχει 100 χρόνια ιστορία ; Επείδη έχει 100 χρόνια ιστορία σημαίνει εν κλέφτει το κόσμο ; Εν μια τράπεζα όπως ούλλες τες άλλες τζαι αν πριν 80, 90 ή 100 χρόνια ήταν λαική τραπεζα Λεμεσού καμία σημασία δεν έχει. αν νομίζεται ότι έχει, καλό θα ήταν να μας πείτε το γιατί


2. Χάνουν λέτε τη "θεσμική δυνατότητα παρακολούθησης"....

τάχα ;

Πως την "επαρακαλουθούσαν" δηλαδή τόσα χρόνια, εκαταλάβαμεν τίποτε ;

έτσι τζαι αλλιώς το θέμα εν τζαι ένι να "παρακολουθείς" την " κεφαλαιουχική βάση, το ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τους επενδυτικών χειρισμών" της.

Σημασία έχει να μπορείς να παρέμβεις. είτε ως κυβέρνηση είτε ως κεντρική. τζαι δεν θυμούμαι καμιά κυβέρνηση να επήε κόντρα ποττέ σε τράπεζες. κυπριακή, ελληνική, ευρωπαική ή άλλη.

έτσι η ανυσηχία ότι "μπορεί να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για το μέλλον της τράπεζας, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να πράξει οτιδήποτε" είναι μάλλον αστεία με το υπάρχον οικονομικό σύστημα.

Δηλαδή αν εμίνησκεν η έδρα στη κύπρο η όποιαδηποτε κυβέρνηση τι θα εμπορούσε να πράξει, για να "αλλάξει τις όποιες αποφάσεις μιας τράπεζας" ;

Εν ολίγοις, αντί να μας αποσχολεί ο γεγονός ότι οι τράπεζες κλέφτουν το κόσμο, απασχολεί μας εν η έδρα του κλέφτη εν στη κύπρο ή αν εν αλλού !!

3. Που....το αλλού, εν τζαι εν αλλού ακριβώς. Εν στη μάμμα μας που εννά πάει. Εν τζαι να πάει πέρα. Εννα "χάσουμε" εμείς θα "κερδίσουν" όμως τα αδέλφια μας.

άρα γιατί το άγχος ;

4. ψάχνεται για αρμόδιο. ο Αρμόδιος ήταν να κάμει τι ; τι ακριβώς εθέλετε να τάξει του βγενόπουλου για να μείνει ;

που όπως τζαι να χει: είμαστεν ΕΕ όξα εν είμαστε; Εβλοούμεν τζαι λιβανίζουμεν τες βασικές αρχές τις ΕΕ που το πρωί ως τη νύκτα όξα όχι ; Μια που τες βασικές αρχές της δεν είναι και το περίφημο "free moovement of capital" ; οι βασικές ιδρυτικές αρχές της ΕΕ που πρέπει να υπάρχουν και στη λύση.... (εσείς ξέρετε το καλύττερα που εμένα) .έτσι είναι οι βασικές αρχές. Άλλες φορές συφέρουν μας, άλλες όχι. Εν του άρεσεν του βγενόπουλου ; πιάνει τα τζαι φέφκει.

αν με ρωτάς εμένα ;

ας πάει στο καλό.
εγίνηκεν μου ο βγενόπουλος να περιμένει τα κράτη να τον παρακαλούν.

να φύει, τζαι να κάμουμε τζαι μια κίνηση να σηκώσουμε τες λίρες μας που τη λαική, να δούμε αν θα μου εκβιάζει μιαν την ελλάδα τζαι μιαν τη κύπρο. τι λέτε ; είσαστε μέσα ;


5. αποφεύγετε εντεχνα να σχολιάσετε τη κόντρα βγενόπουλου τζαι κεντρικής (γιατί στην ουσία τζίηνο ήταν , και όχι κόντρα βγενόπουλου κυβέρνησης) όπως και να πάρετε θέση επί του θέματος.

όπως το βλέπω εγώ, ο βγενόπουλος έθελεν να γίνει μονοπώλιο τζαι ο διοικητής της κεντρικής (είτε για το καλό του κόσμου είτε για το καλό των άλλων τραπεζών.... ποιός ξέρει ; ) είπεν του όχι.

είπεν του όχι, εν του άρεσεν - έφυεν. Τι έπρεπε να του κάμουμε δηλαδή ; Να του γλύψουμε τζαι τον κ... ;

τζι αν με ρωτάτε εμένα; καλά του έκαμεν.

εσείς αποψη για το θέμα έχετε;

τι έπρεπεν να κάμει η κεντρική ;


6. τέλος, περιμένετε δηλώσεις. ο υπουργός είπεν, ότι είπαν του, ότι δεν θα επηρρεαστούν οι θέσεις εργασίας, δεν θα επηρρεαστούν οι πελάτες της τράπεζας τζαι δεν θα επηρρεαστούν οι φόροι που λαμβάνει το κράτος.

Άρα δηλώσεις υπάρχουν.

Συμφωνείτε όξα Διαφωνείτε ;

Εγώ προσωπικά δεν του έχω εμπιστσύνη του βγενόπουλου, άρα ότι τζαι να πει για τες θέσεις εργασίας δεν του πιστέφκω.

τωρά για τους φόρους.....η αλήθκεια δεν το κατέχω το θέμα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει νομοθετικό παραθυράκι είτε της ΕΕ είτε της βουλής μας να τα πιάσει τζαι να τα πάρει να φορολογούνται στην ελλάδα. Αν ξέρετε εσείς τζαι μπορείτε να μας ενημερώσετε - καλώς.

Από ότι κυκλοφορεί είμαστε δακάτω φορολογικός παράδεισος (ιδανικός για ξέπλυμα.... βουλευτής είσαστε πρέπει να ξέρετε). Άρα γιατί να θέλει να φορολογηθεί αλλού ;

Lexi_penitas είπε...

Πέραν των όσων αναφέρει ο Στέλιος υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι ο Ορφανίδης δεν άφησε τον Βγενόπουλο να χειρίζεται την επενδυτική πολιτική της τράπεζας κατά το δοκούν αλλά μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών. Αυτό θα επιδράσει θετικά σε πιθανούς μελλοντικούς ξένους επενδυτές εφόσον θα γνωρίζουν ότι στη Κύπρο δεν μπορεί να καθορίζει το παιγνίδι στο συγκεκριμένο τομέα όποιος έχει τα πιο πολλά λεφτά αλλά οι νόμοι του κράτους και οι κανονισμοί της Κεντρικής.