Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Απόφαση ΕΔΑΔ για τη Τουρκία

Απόσπασμα από το μέρος της απόφασης του ΕΔΑΔ όπου καταγράφονται τα στοιχεία πού έδωσε ως μαρτυρία η Κυπριακή κυβέρνηση για τον Ακιν (ο οποίος είναι τώρα υποψήφιος ψευδοβουλευτής). Η απόφαση του ΕΔΑΔ αφορά κυρίως στην ευθύνη της Τουρκίας για τα εξής δύο σημεία:

1. Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή
2. Παραβίαση της υποχρέωσης για διερεύνηση δολοφονίας

26. The Turkish ofrces then opened fire indiscriminately. Four other persons (two UN personnel and two civilians) were wounded. From the balcony of the Turkish observation post (a two-storey house), Lieutenant General Hasan Kundakci (the commander of the turkish accupation forces), Major General Mehmet Karli (Commander of the 28th Turkish Division) and Attila Sav (the Chief of Police) were surveying the operations. Next to them was Kenan Akin, a minister in the ''TRNC'' administration.

27. According to the Cypriot Government, at least three persons from the Turkish side (two of whom wearing Turkish military uniforms) fired directly at Solomos Solomou. Even if it was not possible to say who inflicted the fatal wound, each of them intended to kill him.

32. Numerous eyewitnesses (Nectarios Zalistis, Tasos Anastasiou, Floros Constanti and Kyriakis Pomilorides) declared that they had seen Mr. Akin shooting at Mr. Solomou from the balcony of the observation post. Other witnesses (Lance Bombardier, Michael Sanders, Garda Pauroic O'Reilly, Garda Michael Fitzpatrick, Acting Sergeant Hayward, Photis Photiou, Nectarios Zalistis and Kyriakos Pomilorides) identified Mr. Emanet as one of the shooters. The soldier with an automatic rifle was seen or heard firing at Mr. Solomou by Sergeant Geoffrey Whiley, Acting Sergeant Brian Hayward, Georgios Aresti and Costas Charalambous.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η επιβεβαίωση από τον αντιπρόεδρο της ΡΑΕΚ ότι το Υπουργικό έχει εισηγηθεί παράκαμψη διαδικασιών και απευθείας διαπραγμάτευση με κρατικές εταιρείες για το θέμα του φυσικού αερίου, μας έχει εκπλήξει γιατί μέχρι τώρα η τάση ήταν η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και ανταγωνισμός παρά ο περιορισμός. Θα διερευνήσουμε περαιτέρω τους λόγους αυτής της απόφασης, η οποία ως θέση αρχής μας βρίσκει αντίθετους. Για αυτό το θέμα στο παρελθόν λέχθηκαν πολλά περί σκανδάλων του αιώνος. Ελπίζω να μην επανέλθουμε σε εκείνα τα επίπεδα και σε εκείνες τις διαδικασίες και αντιπαραθέσεις που θα στοιχίσει περισσότερη καθυστέρηση και περισσότερα λεφτά.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Απάντηση Νίκου Κουτσού στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου

Απαντώντας στην χθεσινή δήλωσή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο κ. Κουτσού τόνισε, ότι αυτή η Κυβέρνηση διεκδικεί βραβείο εφευρετικότητας και αντιφατικότητας.

Αφού από την μια μας λέει, ότι δεν υπάρχει θέμα περιορισμών για τις Ε/Κ περιουσίες στα κατεχόμενα και από την άλλη ο μεν Υπουργός Εσωτερικών ανακαλεί την προηγούμενη του Εγκύκλιο για περιορισμούς, η δε Κυβέρνηση τον Προέδρου Χριστόφια κατά τον ισχυρισμό του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ασχολείται με πολλή μεγάλη σοβαρότητα για το θέμα.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε πως μια Κυβέρνηση, ασχολείται με τόση σοβαρότητα για ένα ανύπαρκτο θέμα.

Έχουμε ρωτήσει τον Αρμόδιο Υπουργό, τόσο ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων στην Βουλή, όσο και δημόσια, χωρίς να πάρουμε απάντηση για τα εξής ερωτήματα:

Γιατί σε αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, όπου τίθεται το περιουσιακό στο τραπέζι, η Κυβέρνηση ανακινεί το θέμα

Αν έχουν κάνει μελέτες για το τι σημαίνει η ύπαρξη της κατοχής και η απόφαση κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο του 1974 στις περιουσίες στην κατεχόμενη περιοχή

Εάν θα απαγορεύσουν ή όχι και τις πωλήσεις προς Τ/Κ και ξένους, αφού με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δεν μπορεί ένα δικαίωμα να ασκείτε με βάση την φυλετική προέλευση οποιουδήποτε ευρωπαίου πολίτη

Πως θα προστατεύουν τους πρόσφυγες από τα νύχια των επιτηδείων που εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των προσφύγων, θα επιδιώξουν να τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές, όπως ήδη έχει γίνει

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, δεν κάνει αντιπολίτευση χάριν της αντιπολίτευσης, αλλά κριτική στις αντιφατικές και λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια, με ταυτόχρονες συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, δεν διαφωνήσαμε απλώς με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, αλλά και καταθέσαμε 2 συγκεκριμένες προτάσεις.

Να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση η πρόταση μας για μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές

Να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε δημιουργία Δημόσιας Εταιρείας, στην οποία να συμμετέχουν όσοι πρόσφυγες επιθυμούν, καταθέτοντας την αξία της περιουσίας τους και παίρνοντας μετοχές από αυτή την Δημόσια Εταιρεία. Με τις μετοχές, να μπορούν να δανείζονται με βάση τις ανάγκες που ο καθένας έχει.

Αντί λοιπόν να δαιμονοποιεί και να ψάχνει τρόπους να αποφύγει την δημόσια κριτική και τον διάλογο, ας απαντήσει η Κυβέρνηση και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε συγκεκριμένα ερωτήματα και σε ξεκάθαρες εισηγήσεις που δημόσια διατυπώνουμε.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Συζήτηση: Η ψήφος των αποδήμων

Σημείωση: Το θέμα των αποδήμων βρίσκεται σε συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι' αυτό το λόγο θα ανανεώνεται η συγκεκριμένη ανάρτηση με το σχετικό υλικό (με πράσινο χρώμα είναι οι ανανεώσεις):

1. ΄Ο ρόλος των αποδήμων στη νέα εποχή': http://www.koutsou.eu/index.php?id=18

2. http://www.cyprusnet.gr/

3. Κατεβάστε σε pdf μορφή την σχετική πρόταση νόμου + αιτιολογική έκθεση της Βουλής των Ελλήνων: http://www.parliament.gr/ergasies/nomodetails.asp?lawid=647


Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχει συναίνεση στα κόμματα για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αναφέρεται στους απόδημους κυπρίους (όχι μετανάστες), οι οποίοι μέσω του δικαιώματος ψήφου ίσως να επηρέαζαν και το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν γινόντουσαν σήμερα.

Μερικά από τα επίμαχα σημεία μιας τέτοιας συζήτησης είναι:

1. Ποιοί έχουν δικαίωμα ψήφου

2. Πώς αυτό θα το κατοχυρώσουν

3. Που θα ψηφίζουν

4. Που θα στήνονται οι κάλπες

5. Ποιος θα ασκεί χρέη εφορευτικής επιτροπής

6. Πώς θα γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων

Μέσα στο υπό διαμόρφωση κλίμα εκλολογίας, ένας ανοιχτός διάλογος ίσως να
αποτελεί την δίοδο στα πιο πάνω ερωτήματα και προβληματισμούς για την 'επιστολική'
ψήφο. Ποιά είναι η άποψή σου;

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Για τα επιτόκια

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΧΣ – ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού προέβη σήμερα σε δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε στις σημερινές εξαγγελίες των οικονομικών μέτρων λέγοντας: «Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κόμματος για χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης. Θεωρούμε ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθούν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις που ασφυκτιούν από τα υφιστάμενα τραπεζικά πλαίσια. Εν πάση περιπτώσει, θα μελετήσουμε όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα τοποθετηθούμε συνολικά στη συνέχεια».

Ο κ. Κουτσού συνέχισε: «Απουσιάζει, όμως, από τα σημερινά μέτρα η αποτελεσματική εξουδετέρωση του καλπασμού των δανειστικών επιτοκίων. Ο Πρόεδρος περιορίστηκε και πάλι στις προσφιλείς για την κυβέρνηση εκκλήσεις. Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κόμμα, αποφασίσαμε να καταθέσουμε πρόταση νόμου ώστε να μπει επιτέλους φραγμός στις αχαλίνωτες χρεώσεις που επιβάλουν οι τράπεζες, ως ένα αποτελεσματικό μέτρο ανακούφισης του οικονομικού βάρους που επωμίζονται οι πολίτες, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης:

«Με την πρόταση αυτή του Ευρωπαϊκού Κόμματος θα μειωθούν δραστικά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα υπερβολικά διαχειριστικά έξοδα καθώς και και οι χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες».