Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥ: «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ;»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού παρέστη σήμερα και μίλησε στην εκδήλωση «Αμμόχωστος χθες και σήμερα» που οργάνωσε η Γυναικεία Οργάνωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΓΟΕΚ) στη Λάρνακα. Ο κ. Κουτσού έκανε αναδρομή στις παραβιάσεις συμφωνηθέντων στις οποίες προέβη η Τουρκία λέγοντας: «Παραβίασε τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ των ΗΕ για την Αμμόχωστο. Παραβίασε τη συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς για προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση στα Βαρώσια. Γιατί συνεχίζουμε να τα αποδεχόμαστε όλα αυτά χωρίς να αντιδρούμε;»;





Ο κ. Κουτσού τάχθηκε υπέρ της ανάληψης διεθνούς εκστρατείας καταγγελίας της Τουρκίας για όλες τις παραβιάσεις στις οποίες προέβη και εξακολουθεί να προβαίνει. «Μόνο με μαχητική διπλωματία και διεθνή δραστηριοποίηση θα ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία. Αυτό επιβάλλεται να γίνει ιδιαίτερα εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», τόνισε.





Ο κ. Κουτσού κάλεσε όλους να υπερψηφίσουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα: «Βοηθώντας το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ενισχύετε τη φωνή της συνέπειας και της αξιοπιστίας στο Κυπριακό. Ενισχύετε τη σταθερή στάση που τήρησε απέναντι στην παρούσα διακυβέρνηση και τις τολμηρές προτάσεις που κατέθεσε για την κοινωνία και την οικονομία».





Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρόεδρος της ΓΟΕΚ Μαρίνα Δημητρίου. Κύρια ομιλήτρια ήταν η κα Κλαίρη Αγγελίδου.





ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2011

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ

Η τουρκική αδιαλλαξία, ο αρνητικός ρόλος των Άγγλων, τα οικονομικά συμφέροντα των Αμερικανών και άλλων χωρών αποτελούν μόνιμες σταθερές στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Και θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη, όχι όμως για να μειώνουν τις δικές μας ευθύνες για λάθη και παραλείψεις που κάναμε. Ευθύνες που βαραίνουν, ασφαλώς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το συνομιλητή της πλευράς μας. Αλλά και που δεν περιορίζονται σ’ αυτόν.

Στα σκηνικό της διολίσθησης του Κυπριακού θα πρέπει κανείς να αξιολογήσει και το ρόλο που διαδραματίζουν οι πολιτικές δυνάμεις. Το ΔΗΚΟ είναι, για 3 και πλέον χρόνια, ο κύριος στυλοβάτης του Προέδρου Χριστόφια. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το ΔΗΚΟ έμενε εκτός κυβέρνησης. Οι ευθύνες, σε ένα βαθμό, βαραίνουν και την ΕΔΕΚ, που μπορεί να αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά όφειλε από πριν να κάνει τις σωστές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις. Όφειλε να αποφύγει να στηρίξει τον κ. Χριστόφια στο 2ο γύρο των προεδρικών και να μην συγκυβερνήσει στην κρίσιμη εκείνη περίοδο που έγιναν και τα περισσότερα λάθη.

Καταλυτική, όμως, ήταν και η στήριξη του ΔΗΣΥ, η ηγεσία του οποίου έσπρωχνε τον Πρόεδρο προς την κατεύθυνση τη αποδοχής μιας διευθέτησης που η ίδια είχε επίσημα αποδεχθεί το 2004. Ο ρόλος του ΔΗΣΥ την πρώτη εκείνη περίοδο των λανθασμένων χειρισμών Χριστόφια ήταν πέρα για πέρα αρνητικός. Υπήρξαν, μάλιστα, φορές, που ασκούσε κριτική γιατί ο Πρόεδρος κωλυσιεργούσε και δεν εκινείτο όσο γρήγορα θα έπρεπε για το κλείσιμο του Κυπριακού με το δήθεν διαλλακτικό Ταλάτ, προτού αναλάβει ο Έρογλου!

Αν στη διακυβέρνηση Χριστόφια συμμετείχε από την αρχή μόνο το ΑΚΕΛ, αν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ανήκαν από την πρώτη στιγμή στην αντιπολίτευση, αν ο ΔΗΣΥ ασκούσε αντιπολίτευση με διαφορετικές θέσεις επί της ουσίας του Κυπριακού, τότε είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Χριστόφιας να μην προέβαινε στις αρνητικές παραχωρήσεις και οι εξελίξεις να μην ήταν τόσο αρνητικές.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ξεχώρισε και ξεχωρίζει το Ευρωπαϊκό Κόμμα που είχε από την αρχή προβεί σε ορθές εκτιμήσεις και είχε μείνει έξω από το αλισβερίσι του 2ου γύρου των προεδρικών. Γιατί γνώριζε ότι, όσοι θα στήριζαν τον κ. Χριστόφια, θα τον ενίσχυαν στους αρνητικούς χειρισμούς που ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνουν με βάση τη φιλοσοφία του. Φιλοσοφία που, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ απέρριπταν ασυζητητί μέχρι το Φεβρουάριο του 2008. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ούτε στη συμπολίτευση εντάχθηκε, όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, αλλά ούτε και σε συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση μετατράπηκε, όπως ο ΔΗΣΥ.

Ήταν, ουσιαστικά, η μόνη δύναμη που λειτούργησε ως θεσμική αντιπολίτευση από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης Χριστόφια, και πρόβαλε καθαρές θέσεις απέναντι στους χειρισμούς Χριστόφια. Αυτή η καθαρότητα βοήθησε στην ανάδειξη των λαθών και στην κατανόηση των προβλημάτων από τους πολίτες. Είτε αυτοί ήσαν ψηφοφόροι του Ευρωπαϊκού Κόμματος ή όχι. Γιατί ενημερώνονταν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μακριά από παλινδρομικές θέσεις πού τα συγκυβερνώντα κόμματα ήταν υποχρεωμένα να προβάλλουν. Γιατί άκουγαν συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ διαφορετικές από τις γκρίζες θέσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ που δεν έπαυσε να προσεγγίζει το Κυπριακό με τη γνωστή φιλοσοφία της οριακής διαφοροποίησης του Σχεδίου Ανάν.

Αυτά, γιατί έρχονται και εκλογές, και οι πολίτες καλό είναι να θυμούνται.

Νίκος Κουτσού

Αναπληρωτής Πρόεδρος Ευρωπαϊκό Κόμμα

5 Μαΐου 2011

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διέπραττε τα πρώτα σοβαρά λάθη στο Κυπριακό, δρομολογώντας ουσιαστικά την ίδια διαδικασία που είχε λίγα χρόνια πριν οδηγήσει στο Σχέδιο Ανάν: Ποδηγέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη, με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ντάουνερ να αναλαμβάνει απλώς τη συνέχιση του έργου του προκατόχου του κ. Ντε Σότο. Με τους Άγγλους να κινούν και πάλι τα νήματα, αφού και η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου στο εξωτερικό γίνεται – αρκούντως σημειολογικά – στο Λονδίνο. Καμιά προσπάθεια θεσμικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε καν των ισχυρών χωρών Γερμανίας και Γαλλίας. Απουσία με νόημα, ιδιαίτερα για την τελευταία που είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μαζί με τη Γαλλία μένουν επίσης στο περιθώριο των διεργασιών τα άλλα 2 μόνιμα μέλη που διάκεινται φιλικά προς την υπόθεσή μας, Ρωσία και Κίνα. Τους οποίους ο Πρόεδρος θυμήθηκε μόνον όταν έπρεπε να αποτραπεί τον Ιούνιο του 2008 η υιοθέτηση στο ψήφισμα 1818 του ΣΑ δυσμενών για την πλευρά μας θέσεων, αυτών δηλ. που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον Ταλάτ στις 23 Μαΐου!

Αποδόμησε δηλ. όλα όσα είχε επιτύχει ο προκάτοχός του Τάσσος Παπαδόπουλος: Απεμπλοκή από το Σχέδιο Ανάν. Συμμετοχή στη διαδικασία και των 3 άλλων μονίμων μελών του ΣΑ, πέραν των Αγγλοαμερικανών. Προεργασία σε τεχνικές επιτροπές στις οποίες θα έπρεπε να καταδειχθεί σύγκλιση πριν να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Συνομιλίες που δεν θα μας παγίδευαν στη δρομολόγηση διεθνούς διάσκεψης ή έμμεσης επιδιαιτησίας.

Όλα αυτά τα ακύρωσε χάριν της δημιουργίας μιας θετικής διεθνώς εικόνας του διαλλακτικού συνομιλητή, ο οποίος θα τα έβρισκε με τον ομοϊδεάτη του και σύντροφο Ταλάτ. Στα πλαίσια αυτά πρόσφερε και τα γνωστά δώρα της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, της αναγνώρισης των εποίκων, του περιουσιακού. Ποιο ήταν το αντίκρισμα όλης αυτής της προσπάθειας; Δυστυχώς κανένα θετικό. Μόνο το αρνητικό ροκάνισμα του χρόνου και το επίσης αρνητικό τσιμέντωμα των δώρων, που ακόμη και τώρα ο Πρόεδρος αρνείται να αποσύρει.

Αυτό που αναδεικνύουν οι λανθασμένοι χειρισμοί στο Κυπριακό είναι η έλλειψη μιας εναλλακτικής, ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα μας απεγκλωβίζει από τα γρανάζια της αποτυχίας των 37 χρόνων. Θα πρέπει να υπάρξει, πρώτιστα, καθορισμός του ορθού περιεχομένου της λύσης. Επιδίωξη δεν μπορεί παρά να είναι η ευρωπαϊκή λύση που, εξ’ ορισμού, συνεπάγεται και την οριστική απομάκρυνση από τα κύρια αρνητικά συστατικά της αποτυχημένης λύσης, δηλ. διζωνικότητα – δικοινοτικότητα – εθνοτικά βέτο – εκ περιτροπής προεδρία – τουρκικές εγγυήσεις.

Το περιεχόμενο αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό και κατανοητό στη διεθνή κοινότητα μέσα από μια διεθνή εκστρατεία η οποία θα είναι, ταυτόχρονα, και καταγγελτική της Τουρκίας. Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους 26 αρχηγούς των χωρών της ΕΕ είναι μια σωστή ενέργεια. Φοβάμαι, όμως, ότι ούτε αρκετή είναι, ούτε εντάσσεται στη λογική που ανέφερα . Θα πρέπει να καταδειχθεί το ανέφικτο μιας λύσης με αρνητικά στοιχεία όπως οι εγγυήσεις και ο ρατσιστικός διαχωρισμός.

Σε μια τέτοια προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει η Ελλάδα, παρ’ όλα τα προβλήματα που περνά. Χρειάζεται, πρώτα, να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι κακή λύση στο Κυπριακό θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις και στην ίδια την ελλαδική επικράτεια. Το ελληνοαμερικανικό λόμπυ έχει πεδίο πρόσφορο να δράσει μετά τον αμφισβητούμενο από τους Αμερικανούς ρόλο που ο Νταβούτογλου θέλει να δώσει στη χώρα του αλλά και τις αλλαγές στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Στους κόλπους της ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πλεύση. Καλωσορίζουμε τη χθεσινή δήλωση Δρούτσα στο Φιλελεύθερο ότι «είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική και στρατηγική μας». Αλλά εμείς λέμε ότι η αλλαγή αυτή είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει τώρα, όχι αύριο. Γιατί η υπό δήθεν προϋποθέσεις στήριξη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ από Ελλάδα και Κύπρο απέτυχε. Γιατί καταλήγει να προωθεί την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας, συμπλέοντας έτσι με τον «ατλαντικό» άξονα εντός της ΕΕ, που έχει ως κύριο εκφραστή την Αγγλία.

Θέμα βάσεων πρέπει να θέσουμε και σε οικονομικό (οφειλόμενα ποσά) και σε πολιτικό επίπεδο (απομάκρυνση): Για να τεθεί ταφόπλακα στην αγγλική προσπάθεια να περάσει η κυριαρχία μέσα από τη μελλοντική λύση, όπως είχαν επιδιώξει με το Σχέδιο Ανάν. Για να ασκήσουμε μοχλό πίεσης σε μια χώρα που συστηματικά απεργάζεται τη διάλυση μας και το διαχωρισμό.
Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι ο μόνος που προσφέρει προοπτική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Θα πρέπει να προωθήσουμε στρατιωτική συνεργασία με τις χώρες αυτές. Αλλά και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, τα κοιτάσματα που διαθέτουμε μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε μια λογική αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας που να έχει, όμως, σαφή προέκταση στο κυπριακό πρόβλημα.

Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ οφείλουμε, τέλος, να θέσουμε επίσημα την πολιτική θέση για απόσυρση στρατευμάτων και εποίκων.

Μέρες επετείου του Όχι στο Σχέδιο Ανάν, αυτές είναι ορισμένες από τις πολιτικές που θα δημιουργήσουν την προοπτική μιας λύσης που θα εξασφαλίζει όσα εκείνο το Σχέδιο μας στερούσε.

Νίκος Κουτσού -
Αναπληρωτής Πρόεδρος – Ευρωπαϊκό Κόμμα
24 Απριλίου 2011