Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥ: Έχουμε το ψηλότερο στεγαστικό επιτόκιο στην Ευρώπη

O αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού σχολίασε σήμερα τις εξελίξεις με τα επιτόκια και την ακρίβεια:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μόλις δημοσιοποιήθηκαν, στην Κύπρο έχουμε το ψηλότερο στεγαστικό επιτόκιο στην ευρωζώνη, περισσότερο από 2% υψηλότερο του μέσου όρου των 16 χωρών, καθώς και το ψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη βούληση ή δεν βρήκε τρόπους να υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια. Εμείς καταθέτουμε πρόταση νόμου με την οποία θα τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη πορεία των επιτοκίων στον τόπο μας».

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Κουτσού ανέφερε: «Μπορεί ο γενικός πληθωρισμός να μην είναι υψηλός, αλλά τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι π.χ. το γάλα, το ψωμία και τα καύσιμα είναι τόσο ψηλές ώστε να επηρεάζουν τις χαμηλές έως μεσαίες εισοδηματικές τάξεις δυσανάλογα αρνητικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτές οι τάξεις αισθάνονται την ακρίβεια στο πετσί τους. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς χωρίς να παρεμβαίνει προφασιζόμενη ότι δεν μπορεί να πράξει τούτο. Ουδέν αναληθέστερον. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει, όπως είναι τα διατάγματα και οι παρεμβάσεις της ΕΠΑ, αν βέβαια, διαθέτει τη βούληση, που είναι αμφίβολο. Όταν ο αρμόδιος υπηρεσιακός κ. Κασίνης καταδεικνύει το πρόβλημα, διερωτόμαστε γιατί η κυβέρνηση παραμένει ουδέτερη.

Κοινοβουλευτικό Γραφείο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ.ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ