Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ο Νίκος Κουτσού για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού, σε δηλώσεις του στα Μέσα, δήλωσε ότι, οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι η Τουρκία, μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης, επιλέγει την Κύπρο χωρίς να υπολογίζει τις πιθανές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι προκλήσεις στην ενταξιακή της πορεία.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου επεσήμανε, πως αυτό είναι κάτι το οποίο "πρέπει να μας προβληματίσει" όπως είπε, με στόχο "και να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα αλλά και για να αντικαταστήσουμε μια βασική παράμετρο της πολιτικής μας ότι απλά και μόνο η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε το Κυπριακό".

Πρόσθεσε πως η Τουρκία γνωρίζει ότι "η πλήρης ένταξη που επιδιώκει είναι σχεδόν άπιαστο όνειρο" γι' αυτό και προκαλεί επιδιώκοντας να κερδίσει οφέλη "έστω και αν θα έχει οποιεσδήποτε ζημιές στην ενταξιακή της πορεία".

Τόνισε ότι αυτή η διαπίστωση "ανατρέπει την επίσημη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας που επιμένουν στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας".
Επισήμανε επίσης, την αντίθεση στις θέσεις Ταλάτ, που διεκδικεί για το ψευδοκράτος, μέρος της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κατοχικής Τουρκίας που δεν αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει υφαλοκρηπίδα.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Ψήφισμα παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Τσερίου για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Αγαπητοί μου,

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που έλαβα σήμερα το πρωί επιστολή των παιδιών της Στ’ τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Τσερίου με τίτλο: Ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Το απλό της επιστολής, το αληθινό και το ειλικρινές της, μας υπενθυμίζει εμάς τους μεγάλους ότι ``σ` έναν κόσμο που αλλάζει-όπως είναι ο σημερινός-με τόσο δραματικές ταχύτητες, η ακινησία δεν ταιριάζει... Είσαι ετοιμόρροπος όταν όλα αλλάζουν και κινούνται γύρω σου και εσύ προσπαθείς να μείνεις ακίνητος``. Η αγωνιστικότητα, ο αγώνας για επιστροφή και δικαίωση, το Δεν ξεχνώ και Αγωνίζομαι, θα πρέπει να καταστεί η κινητήριος δύναμη για την πολυπόθητη δικαίωση της πατρίδας μας.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου φίλε επισκέπτη του blog το ψήφισμα των μαθητών του Β’ Δημοτικού Σχολείου Τσερίου:

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Εμείς, τα παιδιά της Στ’ τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Τσερίου εκπροσωπώντας τη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας απευθύνουμε σήμερα μήνυμα έντονης διαμαρτυρίας για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας από τον τούρκικο Αττίλα.

Δεν το δεχόμαστε, γιατί είναι ένα κράτος χωρίς πραγματική υπόσταση. Αρνούμαστε να το αναγνωρίσουμε, γιατί είναι ο τόπος μας, τα σπίτια μας, οι εκκλησίες μας, οι τάφοι των προγόνων μας. Είναι ο ελληνικός πολιτισμός και η παράδοσή μας. Μας τα πήραν οι Τούρκοι με τη βία και τα όπλα το 1974.

Ζητούμε από εσάς να μεταφέρετε αυτή την έντονη διαμαρτυρία μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλούμε τους μεγάλους της Γης να συμβάλουν για μια δίκαιη, ειρηνική, βιώσιμη λύση στα πρόβλημά μας. Να ζούμε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι αρμονικά.

Ευχόμαστε αυτά να γίνουν στην πραγματικότητα για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η πράσινη γραμμή, που χωρίζει στα δυο την πατρίδα μας. Να σταματήσει να χωρίζει τη Λευκωσία στα δυο, τη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι διχοτομημένη.

Με εκτίμηση,

τα παιδιά της Στ’ τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Τσερίου.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Για την παράνομη μονομερή ανακηρυξη 'ανεξάρτητου κράτους' στα κατεχόμενα

Καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού καταδικάζει για ακόμη μια φορά την παράνομη και παράλογη ανακήρυξη του κατοχικού ψευδοκράτους και θεωρεί ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην αλυσίδα των διχοτομικών ενεργειών που επιχειρεί η Τουρκία στην Κύπρο.
Αυτές οι διχοτομικές ενέργειες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς η διακηρυγμένη πρόθεση της Άγκυρας είναι η παρθενογένεση ενός νέου συνεταιριστικού μορφώματος, που θα αποτελείται από δύο εθνικά ομοιογενή κρατίδια ισότιμου καθεστώτος, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους με μια χαλαρή σχέση.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκτιμά ότι μέσα από τις απευθείας διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη όχι μόνο δεν διαφαίνονται προοπτικές επίλυσης του κυπριακού αλλά στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε μια διαδικασία αυτοπαγίδευσης της πλευράς μας σε σχεδιασμούς που παρακάμπτουν τόσο τις αρχές για λειτουργική και βιώσιμη λύση όσο και την ουσία του προβλήματος.
Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα επιβάλλεται το πολυδιαφημιζόμενο διεθνές ενδιαφέρον, οι κοπιώδεις ζυμώσεις και διεργασίες από το διεθνή παράγοντα να εστιαστούν προς την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Η πλευρά μας οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη σε αρχές και να πείσει ότι το δημοκρατικό, λειτουργικό, εύπορο και σύγχρονο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει το σταθερό θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης πατρίδας, που θα εδραιώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες που αποτελούν θεμελίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εγγυάται την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και όλων των Κυπρίων.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Κάπνισμα: Πρώτα στο σπίτι μας...

Φίλε επισκέπτη,

Το ζήτημα του καπνίσματος και συγκεκριμένα η ασάφεια στην νομοθεσία και η αποσαφήνισή της, είναι κάτι το οποίο με απασχολεί έντονα στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων και επιτροπών.

Σε μια πρόσφατή μου δήλωση στην εφημερίδα ‘Σημερινή’, δήλωσα ότι αν δεν λύσει το πρόβλημα στο σπίτι της η Βουλή, εφαρμόζοντας το νόμο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκτός.

Να πληροφορήσω ότι υπάρχει σχετική απόφαση της Βουλής με την οποία ενός του Κτιρίου της Βουλής απαγορεύεται το κάπνισμα και ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποιοι ειδικοί χώροι αποκλειστικά για καπνιστές.

Θα ήθελα να μάθω για τις δικές σας απόψεις για το ζήτημα.

Σας ευχαριστώ,

Νίκος Κουτσού.